FreeDMR

Op 9 november 2020 werd de geboorte van een nieuwe manier van werken met DMR aangekondigd: FreeDMR.
FreeDMR is een snel groeiend, nieuw, open en onafhankelijk DMR netwerk. FreeDMR betekent de vrijheid voor de radio zendamateur om de volledige controle te hebben over wat er gebeurt in plaats van te horen wat waar naartoe moet. FreeDMR is, in tegenstelling tot Brandmeister, een volledig Open-Source en Multicast netwerk. FreeDMR bestaat momenteel uit 34 servers en is snelgroeiend. Bridges naar XLX, YSF, Wires-X, Allstar, Echolink, Peanut etc. zijn voorhanden.

http://freedmr.nlof http://freedmr.be

Dankzij het fantastisch werk van F1SCA en ON6DP is sinds april 2021 de FreeDMR BelgiŽ-Nederland server operationeel !

De vraag die snel komt, is wat nou het verschil is tussen FreeDMR en Brandmeister en wat de voordelen zijn voor de HAM-gebruiker. Hier een korte opsomming:

1.   FreeDMR is in tegenstelling tot Brandmeister, Multicasting. Multicasting is een netwerk met groepscommunicatie, waarbij een afzender (lees: TX) gegevens naar meerdere ontvangers tegelijk kan verzenden. Dit type netwerk ondersteunt veel en veel meer data overdracht dan bij simplex cast netwerken. Door het proces van Multi casting, wordt de communicatie en de verwerking van overhead van het te verzenden datapakket of dataframe geminimaliseerd. KopieŽn van datapacketsworden automatisch gemaakt in andere netwerkelementen, zoals andere FreeDMR masters, maar alleen naar netwerksegmenten die momenteel leden van de groep bevatten (lees: De talkgroepen).In IP Multicast vindt de implementatie van het Multicast-concept plaats op IP-routeringsniveau, waarbij de FreeDMR servers optimale distributiepaden (routings) maken voor datapackets die naar een Multicast-bestemmingsadres worden verzonden. Zie ook onderstaand diagram:

https://www.tutorialspoint.com/assets/questions/media/24871/multicasting_network.jpg

 

2.   FreeDMR is een ster-netwerk (peer to peer) en heeft geen piramidale structuur zoals Brandmeister.
Dit heeft als voordeel dat, indien een server uitvalt, de andere servers gewoon operationeel blijven;

3.   Talkgroepen kunnen aangemaakt worden zoals men wenst en zijn in principe niet limitatief. Het aanmaken van deze TGís is niet afhankelijk van de bereidheid van sysops of landelijke beperkingen;

4.   Alle mogelijkheden tot bridges zijn in principe open. FreeDMR maakt het mogelijk voor de HAM om zijn hobby experimenteel uit te voeren.

Voor BelgiŽ en Nederland zijn er Talkgroepen gedefinieerd per provincie. Deze kunnen op wenst uitgebreid worden.

Zie hieronder een overzicht van de Nederlandse Talkgroepen:


Het lijkt misschien moeilijk voor de bestaande DMR gebruiker om opnieuw Talkgroepen en zones te gaan invoeren. Op de site van FreeDMR UK staat echter een . csv bestand waar alle World Wide FreeDMR Talkgroepen in zijn opgeslagen. Het is dus enkel kwestie om een nieuwe zone aan te maken (bijv. FreeDMR) in uw software van uw DMR-portofoon en dit bestandje te importeren en de codeplug is klaar.

Dit bestandje vindt u onder onderstaande hyperlink:

Downloads Ė FreeDMR (http://www.freedmr.uk/index.php/downloads/)

FREEDMR TALKGROUPS as .pdf ! - Please download (and print):

Downloads Ė FreeDMR (http://www.freedmr.nl/downloads/TALKGROUPSFREEDMR.pdf)

In BelgiŽ gelden de volgende Talkgroepen:

Hoe dan nu toegang te krijgen tot het FreeDMR netwerk ?

Niets is simpeler dan dat.

De meeste OMís zijn in het bezit van een pi-star modem. In configuration kiest u FreeDMR_Netherlands als DMR server in plaats van Brandmeister.

FreeDMR biedt echter optionele connectie opties die u in het option veld kunt toevoegen. Zo kunt u kiezen om meerder statische en dynamische Talkgroepen direct te activeren.

Een voorbeeld :

Ga naar Configuration

Scroll naar onder DMR Configuration

Vul bij bij DMR Options het volgende in:

Om TG204 op slot 1 en bijvoorbeeld Zuid Holland TG20410 als statische Talkgroep in te stellen op slot 2, vul dan het volgende in:

Op een Duplex Hotspot:

TS1=204,20410;TS2=204,20410;DIAL=0;TIMER=15;VOICE=0

Op een Simplex Hotspot :

TS2=204,20410;DIAL=0;TIMER=15;VOICE=0

De VOICE parameter VOICE=1 maakt het mogelijk om uw callsign in een voice message elke 15 minuten te versturen.

De SINGLE parameter maakt het mogelijk om ťťn of meerdere statische Talkgroepen te definiŽren. Meer info en voorbeelden vindt u op http://freedmr.uk

Heeft u ondersteuning nodig ?

Graag via email aan on4lgy@on4lgy.be (Nederlandstalig) of on6dp@on6dp.be (Franstalig)

Veel plezier en tot horens op FreeDMR !

73, ON4LGY Yves